AB Destekli proje çağrılarından CBC BSB-1121 IASON projesinin ilerleme toplantısı Selanik'te düzenlendi.
Proje Ortakları:
Romanya: Danube Delta National Institute for Research and Development (DDNI)( Proje Koordinatörü)
Romanya: Danube Delta Biosphere Reserve Authority (DDBRA) (PP2)
Ukrayna: Institute of Marine Biology of the National Academy of Sciences of Ukraine (IMB)(PP3)
Yunanistan: International Hellenic University (IHU) (PP4)
Türkiye: Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi (KTU-DBF) (PP5)
Gürcistan: International Business and Economic Development Center (IBEDC) (PP6)
Proje Süresi: 1 Temmuz 2020-31 Aralık 2022
Proje KTÜ (PP5) Bütçesi: 173.400,0 Euro
Proje Toplam Bütçesi: 987.700,0 Euro
Karadeniz kıyı şeridi boyunca özellikle nüfus yoğunluğu ve büyüme potansiyeli olan deltalarda (balıkçılık, balıkçılık ve su kültürü, turizm ve rekreasyon, çiftçilik vb.) çok sayıda ekonomik faaliyet geliştirilmiştir. Karadeniz, tarihsel olarak, denizcilik ve küresel ısınma gibi çeşitli nedenlerle Hint Okyanusu ve Akdeniz'den gelen yabancı türlerin istilası altındadır ve şu anda Karadeniz'in Akdenizleşmesi, iklim değişikliği nedeniyle bilim camiasında yaygın olarak tartışılmaktadır. İstilacı Yabancı Türler (IAS) tehlikesi yeterince izlenip değerlendirilmezlerse, sadece ekosistem dengesini değil, aynı zamanda halihazırda iyi kurulmuş bir dizi sosyo-ekonomik faaliyeti de önemli ölçüde değiştirebilirler.
Projenin Amacı: Projenin genel amacı, Karadeniz deltaik ekosistemlerinde İstilacı Yabancı Türler (IAS=IYT) üzerinde ortak izleme eylemleri oluşturmak, gerçekleştirmek ve bunların mevcut ve tahmin edilen iklim koşulları altındaki tepkilerini değerlendirmektir. Proje, Karadeniz bölgesinde çevre koruma koordinasyonunun desteklenmesine ve özellikle ortak çevresel izleme sürecini iyileştirerek katkıda bulunmaya çalışacaktır. Beş ülkenin (Gürcistan, Yunanistan, Ukrayna, Romanya ve Türkiye) Karadeniz delta ekosistemlerinde IAS ile ilgili ortak izleme eylemleri oluşturmak ve gerçekleştirmek ve mevcut ve tahmin edilen iklim koşulları altında tepkilerini değerlendirecektir.
Projenin Kapsamı:
Proje ortaklarının her biri kendi ülkelerinden seçtikleri 1 tane delta koruma alanında projede belirlenen çalışmaları yapacaktır. Türkiye bu kapsamda Kızılırmak Deltası’nda çalışmalarını yürütecektir.
Projenin Hedefi:
Projenin Beklenen Ana Sonuçları:
08 Ağustos 2022