KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
"I. Dünya Savaşı'nda Doğu Karadeniz Kıyılarında Mücadele Sempozyumu" Üniversitemizde Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü yürütücülüğünde 5-6 Haziran 2024 tarihinde, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Türk ve Rus Tarihçilerin Gözünden I. Dünya Savaşı’nda Doğu Karadeniz Kıyılarında Mücadele Sempozyumu” gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İsmail KÖSE “I. Dünya Savaşı, yıkıcı bir savaştı. Çokça yıkım, hayal kırıklığı ve olumsuzluğu beraberinde getirdi. Bu sempozyumda, süreçte yaşananlar, Rus meslektaşlarımız ile birlikte tartışılacak ve Karadeniz’in kuzeyinin, I. Dünya Savaşı’na bakış açısı aktarılacaktır.” ifadelerini kullandı. Ardından sözü alan Bayındırlık ve İskân Eski Bakanı Faruk ÖZAK, konu ile ilgili olarak “Bu uluslararası toplantı, Türk-Rus dostluk ilişkileri çerçevesinde tarihe mal olmuş bir mesele olan I. Dünya Savaşı’nda, Doğu Karadeniz kıyılarında taraflar arasında yaşanan müzakereleri ele almayı amaçlamaktadır. Türk ve Rus tarafı her ne kadar birbirlerine hasım olarak yer almış olsalar da üzerinden 100 yılı aşkın bir süre geçmiş ve bilim insanlarının konuyu, duygusallıktan uzak ve objektif bir şekilde değerlendirecek olmasının Türk-Rus ilişkilerine olumlu katkıda bulunacağına kuşku yoktur.” dedi.
Sempozyuma katılan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, konuşmasında bölgenin jeopolitik önemine dikkat çekerek hitabında “Uzun bir dönem boyunca neredeyse sadece Türk soylu topluluk veya devletlerin hâkimiyetinde olan Karadeniz ve Kafkasya hinterlandı, eski çağlardan itibaren büyük devletlerin rekabetine sahne olmuştur. Ekonomik önemini dönem dönem yitirse de 19. yüzyıldan itibaren tekrar ön plana çıkmaya başlayan bu coğrafya, doğu-batı ve kuzey-güney yönünde önemli ulaşım ağı, enerji ve güvenlik merkezi hâline gelmiştir.” sözlerine yer verdi.
Alanında uzman Türk ve Rus bilim insanları, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen ve Birinci Dünya Savaşı döneminde, Doğu Karadeniz’de yaşanan gelişmelerin çeşitli yönleriyle ele alındığı ve toplantıda ortaya konulan tespit ve değerlendirmelerin, bu alandaki çalışmalara bilimsel açıdan katkılar sunduğu sempozyum, konuya ilgi duyan araştırmacıları ve ziyaretçileri ağırladı.
05 Haziran 2024
Birimlerimiz 2024 Performanslarını Anlatırken 2025 Hedeflerini de Ortaya Koyuyor
14 Şubat 2025
Panelde, Karadeniz kıyı hattı ve iç kesimlerde tespit edilen aktif fay hatları ile bölgeye yakın illerde meydana geleceği konuşulan depremler ve olası sonuçları değerlendirildi.
12 Şubat 2025
Fakültemiz, 55 devlet üniversitesinin yer aldığı sıralamada 3. sıraya yükselirken 11 vakıf üniversitesinin de dâhil olduğu toplam 66 üniversite arasında ise 4. sırada yer aldı.
12 Şubat 2025
11 ilimizi etkileyen ve "Asrın Felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü nedeniyle Üniversitemizde anma programı gerçekleştirildi.
06 Şubat 2025
Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin proje protokolü; Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında imzalandı.
30 Ocak 2025
Akademisyenlerimize "KTÜ Ekolü"ne sağladıkları katkılardan ötürü teşekkürlerimizi sunarız.
28 Ocak 2025
COST | European Cooperation in Science and Technology
10 Ocak 2025
TÜBİTAK "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında 2024 yılı 2. döneminde ARDEB'e önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı.
03 Ocak 2025
Üniversitemizde Profesör kadrosuna ataması yapılan akademisyenlerimiz için KTÜ Fen Fakültesi Nazım Terzioğlu Amfisinde 'Profesörlük Belgesi Takdim Töreni' düzenlendi.
31 Aralık 2024
Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi iş birliğiyle düzenlenen "Akıllı Şehirler ve Kadastro" paneli gerçekleşti.
26 Aralık 2024