KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemizde "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme" Paneli Düzenlendi
Üniversitemiz Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) ile T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi iş birliğiyle düzenlenen “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yapılan ve Planlanan Çalışmalar ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme” Paneli; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Daire Başkanı Prof. Dr. Aykut AKGÜN, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat AKINBİNGÖL, Üniversitemiz Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı İnş. Müh. Mustafa TİRYAKİ’nin konuşmacı olarak katılımıyla Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
“Dünyada Hiçbir Ülkenin, Hiçbir Devletin, Devlet Kaynakları ve Aklıyla Beraber Yapamayacağı Bir İşi Biz, Millet Dayanışması ile Birlikte Yaptık”
6 Şubat Depremleri sonrasında, gelecekte benzer felaketler ile karşılaşmamak için mevcut yapıların dayanıklılığının artırılması, yeni yapılacak binaların sıkı denetimlerden geçirilmesi, şehirleşme politikalarının bilimsel verilere dayalı olarak yeniden şekillendirilmesi, toplumun deprem bilinci noktasında eğitilmesi konusunda, alanında uzman isimlerin bir araya gelerek bilimsel verileri ve tecrübelerini aktarmaları amacıyla düzenlenen, akademisyenler ve çok sayıda davetlinin iştirak ettiği panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, “Büyük bir afetle karşılaştık ancak sonrasında dünyada hiçbir ülkenin, hiçbir devletin, devlet kaynakları ve devlet aklıyla beraber yapamayacağı bir işi biz, millet dayanışması ile birlikte yapabildik. Tabii önce riskin oluşmasını engellemek lazım. Ancak risk oluştuktan sonraki süreci yönetmek de çok önemlidir. Hakikaten müthiş bir dayanışma örneği ortaya koyduk ve yaralarımızı, kısa sayılabilecek bir sürede, Cumhurbaşkanımızın da öncülüğünde, onun iradesi ve kararlılığıyla hep birlikte sarıyoruz.” sözlerine yer verdi.
“Teknik Bir Yükseköğretim Kurumu Olma Kimliğimiz ile Deprem Konusunda da Önemli Çalışmalar Yürütüyoruz”
Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI ise katılımcılara hitabında “Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak teknik bir yükseköğretim kurumu olma kimliğimiz ile birçok alanda olduğu gibi deprem konusunda da önemli çalışmalar yürütüyoruz. Kahramanmaraş depremlerinin ardından sosyal, teknik ve hukuksal anlamda devletimize büyük bir destek sağladık. Depremin hemen ardından KTÜ Sivil Savunma Uzmanlığı personeli bölgeye intikal ederek çalışmalara katıldı ve öğrencilerimiz, bağışlanan eşyaların tasnifinde büyük bir özveriyle çalıştı. Üniversitemizin yurtları ve oteli, depremzedelere açılarak ailelerimizin rahat etmesi için tüm imkânlarımız seferber edildi. Sadece arama-kurtarma çalışmalarıyla değil, aynı zamanda hasar tespit süreçleriyle de sahada aktif bir rol üstlendik. İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerimiz, ilk günden itibaren aylarca sahada çalışarak bilimsel ve teknik anlamda desteğini sürdürdü. Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Adana ve Malatya’da yıkılan binalara ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyaları, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) koordinatörlüğünde hazırlandı.” dedi.
Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin deprem riskini, bilimsel veriler ile analiz eden, bölgedeki yapı stoğuna dikkat çeken ve genellikle düşük deprem riski taşıdığı düşünülen bu bölgenin, sanıldığının aksine tamamen güvenli olmadığı ve deprem gerçeği ile deprem sonrasında meydana gelebilecek yangın, kaya düşmesi, heyelan gibi ikincil afetlerin dikkate alınması gerektiğini vurgulamak ve kamuoyuna duyurmak amacıyla düzenlenen panelde; özellikle Karadeniz kıyı hattı ve iç kesimlerde tespit edilen aktif fay hatları ile bölgeye yakın illerde meydana geleceği konuşulan depremler ve yapıların deprem güvenliklerinin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılması gereği önemle vurgulandı. Panelde ayrıca gelecekte benzer felaketler ile karşılaşmamak için mevcut yapıların dayanıklılığının artırılması, yeni yapılacak binaların sıkı denetimlerden geçirilmesi, şehirleşme politikalarının bilimsel verilere dayalı olarak yeniden şekillendirilmesi, toplumun deprem bilinci konusunda eğitilmesi ve en önemlisi, bölge açısından “Deprem Gerçeği”nin öncelikli konular arasında yer alması gerektiği aktarıldı.
Program, panelistlere plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.
12 Şubat 2025
Birimlerimiz 2024 Performanslarını Anlatırken 2025 Hedeflerini de Ortaya Koyuyor
14 Şubat 2025
Fakültemiz, 55 devlet üniversitesinin yer aldığı sıralamada 3. sıraya yükselirken 11 vakıf üniversitesinin de dâhil olduğu toplam 66 üniversite arasında ise 4. sırada yer aldı.
12 Şubat 2025
11 ilimizi etkileyen ve "Asrın Felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü nedeniyle Üniversitemizde anma programı gerçekleştirildi.
06 Şubat 2025
Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin proje protokolü; Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında imzalandı.
30 Ocak 2025
Akademisyenlerimize "KTÜ Ekolü"ne sağladıkları katkılardan ötürü teşekkürlerimizi sunarız.
28 Ocak 2025
Aralık 2024 - Sayı 90
22 Ocak 2025
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, madencilik alanında "Ömür Boyu Başarı" Kategorisi'nde dünyada 16. sırada yer aldı.
18 Ocak 2025
COST | European Cooperation in Science and Technology
10 Ocak 2025
TÜBİTAK "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında 2024 yılı 2. döneminde ARDEB'e önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı.
03 Ocak 2025
Üniversitemizde Profesör kadrosuna ataması yapılan akademisyenlerimiz için KTÜ Fen Fakültesi Nazım Terzioğlu Amfisinde 'Profesörlük Belgesi Takdim Töreni' düzenlendi.
31 Aralık 2024
Üniversitemiz Harita Mühendisliği Bölümü ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi iş birliğiyle düzenlenen "Akıllı Şehirler ve Kadastro" paneli gerçekleşti.
26 Aralık 2024
Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK TÜBA Üyeliğine Seçildi
21 Aralık 2024