KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemizde Organik Atıklardan Yılda 6,5 Ton Organik Gübre Elde Edilecek
Üniversitemiz kampüsündeki üç yemekhaneden toplanan atıklar, geri dönüşüm projeleri kapsamında, Kompost Ünitesi’nde organik gübreye dönüştürülüyor.
Hayrat Belediyesi tarafından Sıfır Atık Projesi kapsamında bir süre önce Üniversitemize devredilen Kompost Ünitesi, kurulum ve tadilatın ardından faaliyete alındı. Kanuni Kampüsü'ndeki üç yemekhaneden çıkan organik atıklar, personel tarafından günlük olarak toplanıp işleme konulurken yapılan çalışmaya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Dilek BEYAZLI, Üniversitemizin yeşil alanlarını gübrelemenin önemli bir maliyet doğurduğunu aktardı. Yapılan çalışma ile gübre ihtiyacının karşılandığını ve fazlasının üretilmeye başladığını belirten Prof. Dr. BEYAZLI açıklamasında "Yıllık gübre ihtiyacımız 2,5 ton. Topladığımız atıklarla şu an yaptığımız çalışmalar, bunun iki katından fazlasını üretebileceğimizi gösteriyor. Üniversitemiz bunu genelde dışarıdan satın alarak karşılıyor." sözlerine yer verdi.
“Atık Miktarı Giderek Artıyor”
Prof. Dr. Dilek BEYAZLI, yaptıkları çalışmayla yılda 6,5 ton organik gübre elde etmeyi planladıklarını vurgulayarak "Dolayısıyla bu, bizim ihtiyacımız olanın 2 katından fazlası demek. Bu fazla miktar, kentimizdeki diğer yeşil alanların gübrelenmesinde kullanılabilir ve bu miktarın satışı yapılabilir. Bu çalışma ile birlikte atık miktarını azaltırken bir yandan da onun daha verimli kullanımını sağladığımızı belirmek isterim. Böylece hem kente hem doğaya hem de topluma fayda sağlayan bir geri dönüşüm süreci yürütüyoruz. Ayrıca her gün bekletmeden organik atıkları topluyoruz ve onların makineyle buluşmasını sağlıyoruz. Haftalık olarak Üniversitemizden 250-300 kilogram kadar organik atık toplanıyor. Yüzde 10 kadar talaş ile makine sayesinde bir kompostlama süreci başlıyor. Buradaki kompost süreci yaklaşık 14 gün kadar sürüyor. Çalışmalarımız; Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörlüğü yönetiminin yanı sıra 1 çevre mühendisi, 1 sağlık teknikeri ve 2 destek personeli ile yürütülmektedir." ifadelerini kullandı. Ünitenin teknik detaylarına ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. BEYAZLI, toplumda günlük atık miktarının giderek arttığını, kompost işleminin evde, mahallede, bahçede, basit sistemlerle yapılabileceğinin altını çizdi.
“Satın Almanın Önüne Geçilecek”
Üniversitemiz Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra PULATKAN ise bitkilerde beslenme ihtiyacının organik gübreyle karşılanmasının, bitkinin kökleri ve diğer bölümleri için çok faydalı olduğunu aktardı. Kampüsteki yeşil alanın sürdürülebilirliği için organik gübrenin önemine işaret eden Doç. Dr. PULATKAN açıklamasında "Üniversitemiz bünyesinde kompost makinesinin de bulunduğu fidanlık alanı, bir de daha çok bilimsel çalışmalar için kullanılan Orman Fakültesi’nde sera alanı var. Üretilen gübre, bu iki alanda kullanılmaya başlandı. Organik madde kullanım alanı artacak. Böylece satın almanın da önüne geçmiş olacağız. Hem seraya ve fidanlığımıza katkı sağlayacağız hem de kampüste sürdürülebilir bir yeşil alan sistemi oluşturmuş olacağız." sözlerine yer verdi.
08 Ağustos 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 86. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde, anma programı düzenlendi.
08 Kasım 2024
"Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi" Projesi, Üniversitemiz, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı.
05 Kasım 2024
Üniversitemiz, Valencia Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Çevre Kimyası Kongresi başladı.
05 Kasım 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024
Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
28 Ekim 2024
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın (YMGV) periyodik olarak ihdas ettiği Madencilik Ödülleri sahiplerini buldu.
25 Ekim 2024
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda Üniversitemiz 10 Madalya kazanarak büyük başarı elde etti.
23 Ekim 2024
Üniversitemiz "Mühendislik Fakültesi 3. Öğrenci Buluşması" etkinliği, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
23 Ekim 2024
Her yıl olduğu gibi Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla Erasmus Günleri 2024 kapsamında 14-16 Ekim 2024 tarihlerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
17 Ekim 2024
21 Eylül 2024 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğü görevine ikinci kez atanan Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, YÖK Başkanlığı'nda düzenlenen tören ile mazbatasını aldı.
16 Ekim 2024
Üniversitemizde "Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" gerçekleştirildi. Deprem sarsıntılarının verildiği ahşap binada hasar oluşmadı.
15 Ekim 2024
Üniversitemiz "Milli Teknoloji Hamlesi"ne tam destek ile teknolojilerin keşfedildiği, yenilikçi projelerin sergilendiği TEKNOFEST'e ödüllerle damga vurdu.
04 Ekim 2024
Üniversitemizde, Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişmelerini ele alan 'Türkiye'nin Havacılık Seyri' başlıklı seminer, Uçak Mühendisi Can Erel tarafından gerçekleştirildi.
03 Ekim 2024