"Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı" Kapsamında Akademisyenlerimize Proje Desteği
Avrupa Birliği Başkanlığı’nın Ulusal Otorite olarak görev yaptığı (Interreg VI-B) NEXT Black Sea Basin Programı; katılımcı ülkeler olan Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Türkiye ve Ukrayna arasındaki bağlantıları güçlendirmek ve araştırma, inovasyon ve çevre koruma alanlarında yeni iş birlikleri oluşturmak, yerel vatandaşların yararına sürdürülebilir kaynak yönetimine katkıda bulunmak için bölgesel aktörleri bir araya getiren bir programdır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (Interreg VI-B) NEXT Black Sea Basin Programı birinci teklif çağrısı kapsamında halihazırda 4 proje yürütülmekte olup ikinci teklif çağrısı 29 Mart 2024 tarihinde yayımlanmıştır. Program alanında yer alan ve potansiyel yararlanıcı olarak tanımlanan tüm kurum ve kuruluşlar, 28 Haziran 2024 tarihine kadar proje başvurusunda bulunulmuştur. Bu kapsamda Üniversitemizden 7 proje başvurusu yapılmış ve bu projelerden 3 tanesi desteklenmeye hak kazanmıştır. İkinci teklif çağrısı kapsamındaki toplam KTÜ bütçesi 715.649,28 Euro’dur.
Desteklenmeye hak kazanan projeler ve detayları aşağıda verildiği gibidir;
Prof. Dr. Hacer SAĞLAM |
Raising Awareness for the Black Sea People to Recognıze and Protect Black Sea Biodiversity |
Doç. Dr. Rafet Çağrı ÖZTÜRK |
Non-Invasive Fish Monitoring Network for Reef Fishes in the Black Sea Basin |
Öğr. Gör. Emrah AYVAZ |
Quadruple Helix-Based Enhancement of Stakeholders at Black Sea Territory |
Proje Başlığı: Raising Awareness for the Black Sea People to Recognıze and Protect Black Sea Biodiversity-BSB00794- BIOBLACK
Çağrı: (Interreg VI-B) NEXT Black Sea Basin Programme Second Call for SMALL SCALE Project – Priority 2
Projeden Sorumlu Araştırmacı: Prof. Dr. Hacer SAĞLAM
Bütçe: 425.166,00€
KTÜ Bütçesi: 220.290,00 Euro
Proje Ortakları: Karadeniz Teknik Üniversitesi (Yürütücü), Institute of Fish Resources (Bulgaristan), Mare Nostrum (Romanya)
Konu: Proje "Tanırsan korursun" anlayışıyla Karadeniz’in biyoçeşitliliğini korumayı ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’daki ilgili tüm paydaşlara Karadeniz’deki yerel, istilacı, nesli tehlike altındaki türler tanıtılacaktır. 3D sucul organizmalar, eğitim materyalleri ve mobil uygulama (BLACKPYRAMID) ile halkın sürece katılımı sağlanacak, yerel ve uluslararası iş birlikleriyle koruma önlemleri geliştirilecektir.
Proje Başlığı: Non-Invasive Fish Monitoring Network for Reef Fishes in the Black Sea Basin
Çağrı: (Interreg VI-B) NEXT Black Sea Basin Programme Second call for Regular Projects - Priority 2
Projeden Sorumlu Araştırmacı: Doç. Dr. Rafet Çağrı ÖZTÜRK
Bütçe: 1.349.671,46 Euro
KTÜ Bütçesi: 385.739,28 Euro
Proje Ortakları: Karadeniz Teknik Üniversitesi (Yürütücü), Democritus University of Thrace (Yunanistan), Mare Nostrum (Romanya), Institute of oceanology, Bulgarian Academy of Sciences (Bulgaristan), Batumi State Maritime Academy (Gürcistan), Su ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (Türkiye)
Konu: WatchReefFish'in genel amacı, Karadeniz'deki resif ekosistemleri için sınır ötesi, non-invaziv bir balık izleme (yerli ve yerli olmayan) ağını standartlaştırmak, kurmak, gerçekleştirmek ve geliştirmektir. Proje, resif balığı çeşitliliğinin anlaşılmasını geliştirerek, sürdürülebilir yönetim uygulamalarını teşvik ederek ve balık değerlendirmeleri, koruma ve yönetiminde standartlaştırılmış olumlu değişiklikleri yönlendirerek biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve yeni MPA'ların belirlenmesini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Proje Başlığı: Quadruple Helix-Based Enhancement of Stakeholders at Black Sea Territory
Çağrı: (Interreg VI-B) NEXT Black Sea Basin Programme Second Call for SMALL SCALE Project – Priority 3
Projeden Sorumlu Araştırmacı: Öğr. Gör. Emrah AYVAZ
Bütçe: 507.780,00 Euro
KTÜ Bütçesi: 109.620,00 Euro
Proje Ortakları: Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (Yürütücü), Karadeniz Teknik Üniversitesi, Union of Bulgarian Black Sea Local Authorities (Bulgaristan), Organization for Local Development (Yunanistan)
Konu: Projenin genel hedefi, ortak ülkelerdeki paydaşların açık fonlara erişme ve mavi ekonomiyle ilgili projelere başvurma kapasitelerini geliştirmektir. Bu hedefe, kurumsal kapasiteleri geliştirmek ve sürdürülebilir ortaklıklar kurmak için tasarlanmış çeşitli planlı eylemlerle ulaşılacaktır. Proje, kamu yetkililerinin projelere düşük düzeyde katılımı, iş birliği girişimlerinin uygulanması için kaynak eksikliği ve STK'ların örgütsel odaklanması gibi teknik yardımda tespit edilen zorlukları ele alarak, sınır ötesi iş birliği için daha kapsayıcı ve etkili bir çerçeve oluşturmayı amaçlamaktadır.
17 Nisan 2025